Huisartsenposten pleiten voor verminderen werkdruk

14 January 2017

by Esther Zwart

Bestuurders van negen huisartsenposten trekken aan de bel over de werkdruk in de avond-, nacht- en weekenduren. Ze vrezen een verminderde kwaliteit van patiëntenzorg. De toenemende werkdruk wordt onder andere veroorzaakt door een lagere bereidheid van huisartsen om deze diensten te draaien, omdat de werkdruk overdag ook al hoog is. Ook de veeleisendheid van patiënten spelen een rol bij de werkdruk, net als de multiproblematiek van het toenemend aantal ouderen.

De oplossing voor het probleem zoeken de bestuurders in betere voorlichting van de patiënt over het doel van huisartsenpost. “Wij laten de deur graag open, maar we willen minder bezoek”, zo vatten de huisartsen het samen. Ze stellen dat de grootste winst te behalen is door preventie en zelfhulp. “Thuisarts.nl is een goed voorbeeld: patiënten kunnen hier informatie vinden of ze een dokter moeten raadplegen. Dankzij de website is het zorggebruik bij de huisarts met 12% per maand afgenomen. Zo zijn er beslist andere mogelijkheden te benutten om de patiënt serieus te nemen en tegelijkertijd de groeiende zorgvraag in te dammen.”

Neprofarm wil de huisartsen wellicht ten overvloede wijzen op Zelfzorg.nl. Via deze site kunnen consumenten zien wat ze zelf kunnen doen aan eenvoudige gezondheidsklachten. Bovendien geeft zelfzorg.nl tips om gezond te blijven en een overzicht van zelfzorgmiddelen en hun bijsluiters.

thumbnail BTW-verhoging op medische hulpmiddelen lijkt een feit

15-12-2017

De btw-verhoging op farmaceutische medische hulpmiddelen gaat waarschijnlijk[...]

thumbnail Bijsluiter belangrijk voor zelfzorgconsument

15-12-2017

De consument leest voor het eerste gebruik van een zelfzorggeneesmiddel[...]

thumbnail Betere huisartsenzorg door inzet nieuwe professionals

15-12-2017

De inzet van verpleegkundig specialisten en physician assistants kunnen de[...]

More news